Избирайки “Приемам”, се съгласявате със съхранениeто на "бисквитки" на Вашето устройство, за да подпомогнете навигацията на сайта, анализа на употребата на сайта и нашите маркетингови усилия.
Вижте нашата Политика за Поверитленост за повече информация.
Логото на кандидатствай - илюстрация на звезда.
Римско изписване на числото седем, заобиколено от монитори в бяло на оранжев фон

Всяка стъпка до прием след седми клас

кандидатствай
14059
Публикувана на:
9/2/2023
Обновена на:
20/5/2024

Съдържание:

Статията е в процес на обновяване. Някои данни може да не са акутални и подвеждащи.

Много деца и родители срещат трудности, когато дойде време за самото кандидатстване след седми клас. С цел да покрием всяка част от процеса, създадохме статия, която ще ви даде ясни инструкции за всички стъпки в приема.

Препоръчваме първо да се запознаете с това как работи самото кандидатстване и да изпозлвате нашите статистики за кандидатстване след седми клас, както и наръчника ни за подредба на желания , за да направите напълно информиран избор в предстоящия етап на образование.

Специални изпити

Тук става въпрос за подаване на заявление за участие в незадължителните изпити за проверка на способностите - изобразително изкуство, музика и физическо възпитание и спорт.

Заявлението се подава на място в училището, в което се обучава ученикът.

  • Срок за подаване на заявление - 22. Май  30. Май 2023 г. включително

Служебни бележки

  • Срок за издаване до 09. Юни 2023 г. включително

В повечето случаи училищата автоматично записват всички седмокласници за участие в националното външно оценяване. След като участието е заявено успешно, на учениците се издават служебни бележки, които съдържат информация относно провеждането на изпитите (къде и кога), входящ номер и персонален код за достъп.

Номерът и кодът се използват за всичко свързано с онлайн платформата https://infopriem.mon.bg и е изключително важно да не бъда загубени.

Съветваме всички кандидатстващи и техните родители да направят снимка на служебната бележка и да я запазят в папка любими, в галерията на своя телефон или да съхранят информацията по друг начин на дигитален носител, защото им предстои често да трябва да я използват.

Подаване на заявления

Заявлението за I и III етап се подава само електронно през сайта https://infopriem.mon.bg

  • Срок за първо класиране 05. Юли - 07. Юли 2023 г.
Заявление за участие във второ класиране НЕ се подава онлайн, а на място , в училището, в което детето е прието на първо класиране.

Достъп до сайта може да получите:

  • От всяко електронно устройство с персоналния код и входящия номер на ученика.
  • От компютър на училището, в което учи ученикът, с персоналния код и номер на ученика – чрез дежурен учител
  • В училище гнездо със служебен код на дежурния учител

За да подадете заявление:

  1. Погрижете се да присъства поне един родител/настойник. Две глави мислят по-добре от една.
  2. Влезте в сайта https://infopriem.mon.bg с вашия входящ номер и код за достъп от служебната бележка
  3. Проверете личните си данни в секция "Лични данни". Ако откриете несъответствие се свържете с директора на вашето училище.
  4. Прегледайте секция "План прием", като изберете областта*, в която искате да кандидатствате, от падащото меню. Тук може да откриете всяко училище или паралелка и да разберете как се сформира балът за тях. В първите скоби са посочени коефициентите за резултатите от матурите, а във вторите - коефициентите за годишните оценки по предметите. Разберете повече за сформирането на бала след седми клас.

    *можете да кандидатствате във всяка област в България
  5. След отключване на системата, можете да подредите желанията си в секция "Желания"
  6. Изберете бутон "Въвеждане на желания"
  7. Изберете регионалното управление на образованието (РУО), за което желате да кандидатствате, от падащото меню. Ако кандидатствате в повече от една област (повече от едно РУО), ще трябва първо да приключите със започнатото заявление и след това да направите ново заявление за другите желани области.
  8. Подредете желанията си - като най-лесният начин за това е да използвате идентификатора на паралелката/училището. Може да намерите всички идентификатори в секция "План-прием" или в нашите статистики за кандидатстване след седми клас
  9. Разберете всички тънкости при подреждане на желанията
  10. В случай, че сте избрали професионална паралека, системата ще изиска прикачване на медицинско в PDF формат. Това медицинско се издава от личния лекар и може да бъде представено и при записване на ученика в самото училище.
  11. Имайте предвид, че след записване на желанията, можете да промените подредбата им само като отидете на място в РУО-то, в което кандидатствате, не по-късно от края на срока за подаване на завленията
  12. Натиснете бутона "Подаване на заявление"
  13. Попълнете визуализиралата се декларация за съгласие. Тя трябва да бъде попълнена от родител
  14. Натиснете бутона "Запиши желания"
  15. Ако обновите страницата на секция "Желания", трябва да видите списък с всички заявени желания.

Оценките от свидетелството за завършено основно образование (завършен седми клас) се прехвърлят автоматично в системата и класирането се извършва автоматично в следващите няколко дни.

Класирания

Разберете всичко за различните етапи на класиране

  1. Ако ученикът е доволен от училището, в което е приет на първо класиране, следва да подаде документите си за прием на място.
  2. Ако ученикът иска да участва във второ класиране, трябва да подаде заявление за това на място, в училището, в което е бил приет на първи етап. Тук няма право за различна подредба на желанията.

    Изтеглете и разпечатайте заявление за участие във втори етап на класиране.
  3. Ако ученикът отново не е доволен от приема, може да подаде заявление за участие в трето класиране. Това отново се прави през платформата https://infopriem.mon.bg и тук можете наново да подредите желанията си спрямо обявените свободни места.

Записване

При записване трябва да отидете на място в училището, в което сте приети и да носите оригинал на дипломата за завършен седми клас.

Ако сте приети в професионална паралелка, носете и медицинско, издадено от лични лекар.

Източници:

Това съдържание ви е полезно?
Помогнете на каузата на кандидатствай.
Подпомагам!
*Всички плащания се извършват напълно сигурно през платформата stripe.

кандидтаствай е независима платформа — средствата ще бъдат разпределени за поддръжка и подобряване на съдържанието ни.

Подобни статии:

Oще статии

Абонирайте се за нашия бюлетин!