Избирайки “Приемам”, се съгласявате със съхранениeто на "бисквитки" на Вашето устройство, за да подпомогнете навигацията на сайта, анализа на употребата на сайта и нашите маркетингови усилия.
Вижте нашата Политика за Поверитленост за повече информация.
Логото на кандидатствай - илюстрация на звезда.
числото 12 на зелен фон

Всичко за матурите (ДЗИ) в 12. клас

кандидатствай
5185
Публикувана на:
9/2/2023
Обновена на:
20/5/2024

Съдържание:

Статията е в процес на обновяване. Някои данни може да не са акутални и подвеждащи.
В резултат от големия отзвук за ниските резултати от държавните зрелостни изпити през 2023г., очакваме промени по тяхното съдържание и начин на провеждане. Съдържанието на тази статия подлежи на промени.

Последвайте ни в социалните мрежи или се абонирайте за нашия бюлетин, за да бъдете в крачка с всички изменения и новости.

В тази статия ще намерите всичката информация относно провеждането на матурите в 12. клас още известни като Държавни Зрелостни Изпити (ДЗИ).

Относно важността на матурите

Националните изпити, било то в 7. клас или в 12. клас, са най-обектвната форма на оценяване, тъй като се провеждат напълно анонимно на държавно ниво и тяхното оценяване се извършва от няколко проверяващи лица.

Статистически, в последните 5 години, средните резултати на матурите за страната стават все по-ниски, а броят на двойките расте.

От друга страна, срочните и годишни оценки в клас се определят от много субективни фактори - познания на ученика спрямо съучениците му, отношения между ученици и учители, семейно положение на ученици, компетентност на учители, изисквания от директори и др. Накратко - изкарването на отличен успех в клас е много по-лесно от постигането на същия резултат на матурата.

През 2022г. бяха въведени промени по дипломата за завършено средно образование.В новия формат на дипломата се описват средноаритметичните оценки от задължителните и избираемите учебни предмети, изучавани в 11. и 12. клас. На база тези оценки в дипломата се пресмята и описва средният успех на ученика. Резултатие от матурите(ДЗИ) се описват отделно в дипломата и не участват във формирането на средния успех.

Оценките и резултатите за 8., 9., и 10. клас се описват в нововъведения документ - Удостоверение за Завършен Първи Гимназиален Етап. Удостоверението на всеки ученик има уникален код, който се вписва в дипломата при завършване на 12. клас.

Това е една от серия мерки, предприети от МОН в последните години, които създават илюзията за "висок" успех при зрелостниците.

Сами можете да разберете как подобни практики компрометират образователната ни система.

Университети в България

След промените университетите в България са представени пред две възможности:

  1. Да използват резултатите от матурите и средния успех от дипломата за завършен 12. клас. Най-често резултатие се прилат в предварително определни формули от всеки университет, в които различните матури имат различен коефициент. След пресмятане на формулата, всеки ученик получава сбор от точки, по които се подрежда спрямо другите кандидатстващи и се съревновава за място в университета.

или

  1. Да провеждат допълнителни вътрешни изпити, за да могат сами да измерят познанията на кандидат-студентите. Това означава, че учениците имат още един изпит, за който трябва да се подготвят през учебната година.

Университети в чужбина

В чужбина ситуацията е малко по-различна. Образователните институции в повечето западни държави държат да проследяват успеха на учениците през целия гимназиален етап. Тоест - за да може ученици от България да кандидатстват в университети в чужбина наравно с всички, трябва дипломите им да се приравнят спрямо изискванията на конкретната държава или университет.

През изминалата учебна година много кандидат-студенти бяха подведени, дори от агенции за кандидатстване, че ще могат да кандидатстват в университети в чужбина с новия формат на дипломата за завършено средно образование и че не трябва да се притесняват за резултатите от матурите.

Спрямо информацията ни от 2023г. при кандидатстване в университети в Германия, Италия, Холандия и Великобритания все още се използват оценките от 9. до 12. клас, както и тези от матурите.
Съвет: Висшето образование, дори и да не е за всеки, отваря много различни врати в живота на един човек. На 18 години страстите се менят бурно и непримиримо. Най-добрият подход към всичко свързано с нашето бъдеще е винаги да се стараем да имаме достъп до различни възможности.

Добрите резултати от държавните зрелостни изпити, както и високите оценки през гимназиалния етап предлагат точно това - възможност за избор - напр. за промяна на специалност, университет, град или държава на изучаване или различни работни позиции.

Какво представляват матурите в 12. клас?

Нека се върнем към темата на самата статия.

Матурите в 12. клас се състоят в следния формат:

  1. Задължителен изпит по Български език и литература (БЕЛ)
  2. Задължителен изпит по един от профилиращите предмети от 11. и 12. клас. Най-често профилиращите предмети са поне два и ученикът има право на избор между един от тях.

    или

    За учениците от училища за добиване на професия — Задължителен държавен изпит за придобиване на професионална квалификация(теоритична част)
  1. До два незадължителни изпита по избрани и изучавани от ученика предмети

Кога се провеждат матурите в 12. клас?

Държавните зрелостни изпити се провеждат в две сесии:

Регулярна сесия

  1. Задължителен изпит по БЕЛ
    - 17. Май 2024г. от 08:30 ч.
  2. Задължителен изпит по един от профилиращите предмети от 11. и 12. клас или изпит за придобиване на професионална квалификация (теоритична заст)
    - 20 Август 2024 г., начало 08,30 ч.
  3. Незадължителни държавни зрелостни изпити
    - 22. Май - 31. Май 2024г. (очакваме публикуване на точен график през м. Април 2024 г.)
Внимавайте с избора на предмет при незадължителните изпити. Често се случва матурите по няколко предмета да се провеждат в един и същ ден и час.
Има смисъл да присъствате на незадължителните държавни зрелостни изпити само ако ще използвате резултатие от тях при кандидатстване във висши учебни заведения.
Учениците могат да се явят на поправителна сесия, само ако са изкарали слаб (2) на първия предмет (БЕЛ) или слаб (2) на втория предмет, като във втория случай имат право да сменят предмета, по който държат изпита.

Поправителна сесия

  1. Задължителен изпит по БЕЛ
    - 22. Август 2024г. от 08:30 ч.
  2. Задължителен изпит по един от профилиращите предмети от 11. и 12. клас или изпит за придобиване на професионална квалификация (теоритична заст)
    - 23 Август 2024 г., начало 08,30 ч.
  3. Незадължителни държавни зрелостни изпити
    - 26. Август - 30. Август 2024г. (очакваме публикуване на точен график през м. Юли 2024 г.)

Как се определя трудността на изпита?

Държавните зрелостни изпити се провеждат на две нива:

  1. Общообразователно ниво — по-лесен
  2. Профилирано ниво — по-труден
Нивото на първия задължителен изпит (БЕЛ) е едно и също за всички ученици от цялата страна, без значение от профила им.

Пример

Ще използваме пример, за да обясним разпределението по трудности за останалите изпити:

Ученикът Ангел учи в езикова гимназия. При записването си в осми клас Ангел е бил приет в паралелка с интензивно изучаване на немски език и стандартно изучаване на английски език. В 11. клас Ангел е избрал да продължи обучението си в паралелка с профил "Математика и Физика". Там той продължава да изучава немски и английски език.

т.е. Преди матурите в 12. клас профилът на Ангел изглежда по следния начин:

  • Немски език (НЕ)
  • Английски език (АЕ)
  • Математика (МАТ)
  • Физика и Астрономия

За втория си задължителен изпит Ангел може да избере да държи матура по един от тези 4 предмета. Ангел избира да държи втората си матура по Английски език, за да подсигури висок резултат, който ще му даде добър шанс за прием в университет в чужбина.

Без значение от избора на предмет, вторият задължителен изпит винаги е на профилирано ниво, тъй като се предполага, че учениците са прекарали повече време в обучение и подготовка.

За незадължителните изпити Ангел може да избира между оставащите 3 профилиращи предмети - Немски език, Математика, Физика - или от всички други предмети, които е изучавал в училище от 9. клас насам.

Ако Ангел избере да държи изпит по някой от оставащите профилиращи предмети (НЕ, МАТ, Физика) - изпитът ще е на профилирано ниво; т.е. по-трудният вариант. А ако избере някой от другите предмети, които не са били част от профилираната му подготовка, напр. Химия и Опазване на Околната Среда, изпитът му ще е на общообразователно ниво — по-лесният вариант.

Често незадължителните изпити се използват при кандидатстване в университети в България.

Продължете надолу в статията, за да разберете защо има значение какъв предмет избираме за незадължитните матури.

Как да изберем предмет за втора матура?

Както разбрахме, резултатите от матурите са определящи при кандидатстването в реномирани университети. Нека видим какъв е най-добрият подход за избиране на предмет за втория задължителен изпит:

При кандидатстване в университет в чужбина:

Ако ще кандидатствате в чужбина е най-добре за втория задължителен изпит да изберете предмет, с който сте сигурни, че ще постигнете най-висок резултат без допълнителни усилия. Повечето университети в чужбина (напр. Австрия, Германия, Италия, Обединено Кралство) все още използват оценките от матурите в България при приравняването на дипломите, но изборът на предмет няма значение.

Съвет: Условията за кандидатстване във всеки университет са различни. Някои университети провеждат вътрешни изпити, а други изискват портфолио или други допълнителни материали заедно с дипломата. Проверете условията на избраните от вас университети в уеб сайтовете им, за да сте сигурни във възможността си за прием.

Честа практика в този случай е като втори матуритарен предмет да се избира Английски език. Изпитното ниво е сравнително ниско спрямо способностите на младите поколения покрай широката дигитализация в глобален мащаб. Повечето от нас научават много от ежедневната консумация на съдържание в социалните мрежи и интернет дори и без допълнителни курсове.

Английският език е най-достъпен, но гореописаното важи и за всяка друга матура по чужд език. Тъй като трябва да има единен стандарт за всички явяващи се, всички профилирани матури по чужд език са на ниво B2.1 от общоевропейската езикова рамка. Незадължителните матури по чужд език са на ниво B1.1.

Все пак е добре да проучите формата на изпита и да направите поне няколко от вариантите от изминали години, за да сте подготвени в деня на изпита.
Накратко: При кандидатстване в университет в чужбина изборът на предмет за втория задължителен ДЗИ в повечето случаи няма значение, стига да си подсигурите висок резултат.

При кандидатстване в университет в България:

По-голямата част от висшите учебни заведения в България извършват прием и чрез оценки от ДЗИ и чрез вътрешни изпити. Оценките от задължителните матури имат по-голяма тежест от резултатите на вътрешните изпити за някои специалности в конкретни университети.

Съвет: Условията за кандидатстване във всеки университет са различни. Някои университети провеждат вътрешни изпити, а други изискват портфолио или други допълнителни материали заедно с дипломата. Проверете условията на избраните от вас университети в уеб сайтовете им, за да сте сигурни във възможността си за прием.

Специалности като Медицина и Фармация в Софийски Университет и Медицински Университет изискват задължително явяване и отлични резултати на вътрешните изпити по Биология и Химия.

В момента екипът на кандидатствай работи по създаването на система с всички университети и специалности, в която да можете на едно да търсите и филтрирате университети и специалности в България.

За да разберете, когато това стане, може да ни последвате в социалните ни профили или да се абонирате за нашия бюлетин.

Как да изберем предмет за незадължителна матура?

Някои зрелостници предпочитат да имат опции и да кандидатстват с тотално различни специалности или в различни университети и държавни.

Както обяснихме в горната секция - условията за кандидатстване се различават в зависимост от специалност, университет и локация. Преди подаване на заявленията за участие на ДЗИ имате достатъчно време да се запознаете с всички изисквания и възможности за прием.

Съветваме ви внимателно да прецените възможностите си и спрямо това да определите дали има нужда да държите незадължителни изпити и по кои предмети.

Използвайте насоките от горната секция "Как да изберем предмет за втора матура" и при избора на предмети за незадължителните матури.

Как се провеждат матурите?

След подаване на заявлението с желаните предмети и допускане чрез служебна бележка, всеки от учениците бива разпределен в произволно училище в общината си за всеки от държавните зрелостни изпити.

За ученици от София това значи, че може да се паднете във всяко училище на региона на Столична община. Тази мярка е с цел да намали възможността на зрелостниците да преписват от вече познати техни връстници.

Самите изпити се извършват под видео наблюдение и надзор на живо от двама квестори.

Както при изпитите в седми клас, се използва система от пликове, която гарантира анонимността на всяка работа.

Изключително важно е да спазвате изискванията за анонимност и да не оставяте никакви знаци, рисунки или да пишете вашите имена по изпитните материали, защото матурата ви ще бъде анулирана.

Всяка матура продължава общо 4 асторномически часа (240 минути) и се разделя на три модула, като между всеки модул има почивка.

Използването на тоалетна е позволено само в паузите и след като са минали 60 минути от съответния модул.

В деня на матурата

  1. Зрелостниците са длъжни да се явят не по-късно от 30 минути преди началото на самия изпит в определеното училище с валиден документ за самоличност и служебната бележка за допускане.
  2. В зависимост от учебния предмет, по който полагат изпит, учениците имат право да използват помощни материали като гума, линия, пергел. Ако учениците са с нарушено зрение, имат право да използват помощни устройства.
  3. На матурите задължително се пише с ЧЕРЕН химикал.
Препоръчваме всеки ученик да носи със себе си вода, сандвич или друг вид лесно-преносима и нешумяща храна, както и шоколад, газирана напитка или друг вид сладко.

Матурите поставят зрелостниците в стресова ситуация, за която са се подготвяли цяла година. В такива обстоятелства понякога се случват инциденти като падане на кръвно, паник атаки и тн., В такива случаи е важно човек винаги да е подготвен да помогне на себе си или връстник в нужда.
Пожелаваме успех на всички зрелостници!

Източници

Това съдържание ви е полезно?
Помогнете на каузата на кандидатствай.
Подпомагам!
*Всички плащания се извършват напълно сигурно през платформата stripe.

кандидтаствай е независима платформа — средствата ще бъдат разпределени за поддръжка и подобряване на съдържанието ни.

Подобни статии:

Oще статии

Абонирайте се за нашия бюлетин!